Insekter som mat

Mattradisjoner flyter inn i hverandre over hele verden, og det er ikke uvanlig at et land henter inspirasjon til matretter fra et annet land. Det har blitt et veldig åpent marked for forskjellige typer mat fra forskjellige kulturer, og mennesker er generelt blitt mer interessert i mat og hva de spiser.

En tradisjon som kanskje ikke faller i smak hos alle, er den som handler om insekter. Det har seg sånn at det er mange land i verden som faktisk bruker ulike insekter som proteinkilder. Dette høres merkelig ut for mange rundt om i verden som bare tenker på insekter som en del av naturen, og som til tider anser insekter som en plage. De landene som derimot bruker insekter som proteinkilder, vil selvsagt mene noe annet.

Det er ikke alle land som har like enkel tilgang på ulike proteinkilder, slik som kylling, fisk og kjøtt. De har derfor sett seg nødt til å ty til andre proteinkilder, og det er der insektene kommer inn i bildet. Det varierer hvordan insektene blir brukt, og det varierer også hva slags insekter som faktisk blir spist. Hvis man er på besøk i et litt eksotisk land, så skal man ikke bli overrasket over å se en matbod eller to med stekte insekter. Det kan blant annet være gresshopper, edderkopper, skorpioner, biller og larver. Dette er ikke mat for mennesker med sarte mager, men det er absolutt ikke farlig å spise disse insektene. Ønsker man å smake, så kan det være lurt å prøve et lite insekt først, slik at man ikke får sjokk ved den første opplevelsen.

Insekttradisjonen er sakte men sikkert på vei til mindre eksotiske steder i verden, og det gjenstår å se om det vil slå an eller om det fortsatt vil bli ansett som litt for spesielt å spise insekter til lunsj.