Mat i Vietnam 

Vietnamesisk mat er utrolig spennende og full av ulike smaker. Det som regnes som tradisjonell vietnamesisk mat, er også veldig sunt og relativt enkelt å lage. Vietnam er et såpass stort land at det ikke er de samme tradisjonelle rettene sør og nord i landet. Det er ulike tradisjoner på ulike steder i landet, og tradisjonene avhenger blant annet av hva som er enklest å få tak i. I noen deler av landet spiser de stort sett vegetariansk mat, mens i andre deler av landet spiser befolkningen mye kjøtt.  

Generelt sett kan Vietnam deles opp i tre regioner når det gjelder tradisjoner innen mat. Disse regionene er den nordlige delen, den sentrale delen og den sørlige delen av Vietnam. Til tross for at alle delene er innenfor samme land, så har de ganske forskjellige mattradisjoner. Den nordlige delen av Vietnam regnes for å være den mest kjente delen av landet, i alle fall når det handler om mat. De mest kjente vietnamesiske rettene kommer fra den nordlige delen av landet. Et godt eksempel på dette er den kjente suppen som heter pho. Suppen blir servert over alt i den nordlige delen av Vietnam, og i noen av de nordlige delene serveres suppen med blant annet hundekjøtt.

Når man beveger seg til den sentrale delen av Vietnam, vil man finne mat som er litt mer krydret. Maten i den sentrale delen av Vietnam blir også ofte servert i form av mange småretter istedenfor å bli servert som én stor hovedrett. Når man så kommer ned til den sørlige delen av landet, vil man oppdage at det er den delen av landet som har fått mest innflytelse fra andre land. Både franske og kinesiske mattradisjoner spiller inn på maten som blir servert i den sørlige delen av Vietnam. Den franske inspirasjonen kommer av at Vietnam var under fransk styre i mange år, og dette satte selvfølgelig sine spor i matveien også.